понеділок, 27 лютого 2017 р.

Взуття для ірландських танців - частина 1

Танцювальне взуття для ірландських танців — це цікаве і завжди актуальне питання, тому що важко сказати, що "видає" танцівника нашого цеху швидше і однозначніше.

Перш за все відповімо на запитання, а чи можна почати займатись ірландськими без спеціального взуття? Відповідь — так. Більше того, перші місяці (десь до року часу) ви можете і не замислюватись над тим, чи потрібно воно вам. Пізніше пояснимо чому.


Отже, як вже колись було сказано в цій спільноті, взуття для сучасних змагальних ірландських танців поділяється на два типи: м'яке (різне за формою для хлопців та дівчат) і жорстке (універсальне). М'яке взуття для дівчат в нас частіше за все називають "софтами". Інші назви: 'soft shoes', 'light shoes', 'pumps', 'ghillies'. Останній термін скоріше перекриває все шкіряне м'яке взуття без супінатора зі складною викрійкою та специфічним шнуруванням, як для шотландських, так і для ірландських танців. Якщо перекладати всі ці терміни дослівно, отримаємо "м'яке взуття", "легке взуття", "балетки". Термін 'ghillie' має два значення, перше з яких означає єгеря, а друге — вузький за значенням термін, що стосується танців. Можливо, колись і якось, ці два поняття все ж перетинались.


До речі, танок "light jig" тому і називається "легкою джигою", тому що його танцюють у м'якому взутті, на відміну від "heavy jig" або "treble jig". Історично, дівчата в селах танцювали переважно босоніж. На взуття грошей не було, його, якщо в господарстві і була хоч одна пара, взували лише в церкву чи за якихось інших надзвичайних умов. Чоловіки, в свою чергу, носили робоче взуття з обробленої товстої чи сиром'ятої шкіри, іноді зробленої за примітивною викрійкою, іноді з дерев'яною підошвою. Саме примітивне взуття, подібне на наші постоли, стало "прадідом" сучасних танцювальних софтів.


З розвитком змагальних танців на початку XX століття, комісія CLRG почала більше уваги приділяти взуттю. Перш за все, на архівних фото ми не побачимо жодного босого танцівника :) З розвитком диференціації танців, почала змінюватись екіпіровка. Вперше м'яке взуття побачило сцену у 1924 році. Втім, воно не було подібне на сучасні софти, радше на шкіряні балетки, в яких зараз танцюють дівчата з фестивальних шкіл Північної Ірландії. Для Асоціації Фестивальних Вчителів Танцю допустимими на всіх рівнях майстерності є текстильні чи шкіряні балетки (slip-on irish dancing pump), які не вимагають шнурування та не виконують роль зовнішнього "корсету" для стопи.

В інших змагальних комісіях вони є допустимими хіба що для дуже початкового рівня. В подальших змаганнях та тренуваннях їх намагаються не використовувати або ж і прямим текстом забороняють. Це пов'язано з тим, що "фестивальники" виконують танці за допомогою іншої техніки, їх хореографія не передбачає великої кількості карколомних стрибків. Спортивні ірландські танці на початку свого існування могли дозволити звичайні балетки, але дуже швидко, вже ближче до кінця 40х років трапилося наступне: на черговому витку стилізації змагальні та шкільні костюми стали ще "ірландськішими", і за основу нового типу змагального взуття були взяті доісторичні поршні, втім, відозмінені, щоб достатньо міцно підтримувати ногу танцівника.

Інформації щодо того, в кого софти з'явились раніше, в шотландців чи ірландців, не знайшлося. Їх вдягали на виступи чоловіки і жінки, хоча до 1950х років ми не часто можемо побачити їх на фотографіях. Дівчата і хлопці позують нам частіше в мештах.

Після 1970х комісія CLRG запропонувала хлопчикам інший тип м'якого взуття, тому "гіліз" зараз можна побачити хіба на виконавці шотландських спортивних танців. Шотландське взуття від ірландського можна відрізнити в першу чергу за наявністю люверсів для шнурівки на підйомі стопи. Окрім цього, гіллізи нерідко бувають кольоровими чи шитими кольоровими нитками. Правила основних комісій забороняют виступ у кольоровому м'якому взутті. Софти з кольорової, лакованої чи розмальованої (інкрустованої стразами) шкіри дозволені часом на процедурах нагородження, і їх, авжеж, не заборонено використовувати у фотосесіях.

На зміну софтам для хлопчиків прийшли ріловки (reel shoes). Вони подібні на джазовки (шкіряне чи текстильне взуття, але без підтримки арки стопи, з невеличким підбором і шнурівками). Назва "ріловки" пов'язана з тим, що хлопчики з м'яких танців на верхніх щаблях кваліфікації мають танцювати лише ріл, і для них він відрізняється від "дівочої" версії великою кількістю кліків (ударів підборами) та стампів (гучним кроком повною стопою). Від жорсткого взуття ріловки відрізняються зараз відсутністю передньої набійки та м'якішою підошвою. 

Сучасні дівочі/жіночі софти вже давно подолали межу "геніальної простоти". Це складне за викрійкою взуття, де значення має глибина виробу, якість шкіри (попередньо розтягнена чи ні), наявність та розміщення швів, те, які шнурівки обрав виробник, як він розмістив люверси та петлі для фіксації софта на нозі, чи зроблені в ньому еластичні вставки, чи жорстка там підошва на всю довжину взуття чи лише подушечка в передній частині, який саме матеріал використовується як амортизатор, тощо. Виробники зберігають в таємниці нюанси розробки та виробництва, постійно намагаються вдосконалити те, що вже виглядає досить довершеним. Хоча софти для недосвіченої людини усі однакові, вони дійсно є дуже і дуже різними. Це справжня спортивна форма, від якої залежить достатньо, щоб танцівники зі стажем мали власну думку про "найкращу" модель. Отака історія :)

15 коментарів:

  1. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I have found out so far.Wintousb Enterprise Crack

    ВідповістиВидалити
  2. express vpn 2016 crack The two most popular as great as best VPN solutions in the world, are NordVPN & express VPN app, are the most well-liked and very recommended resolutions for people who would like to utilize this for private browsing.

    ВідповістиВидалити
  3. bytefence licence key hack own the capacity to defense buyer laptop from greater the brand new types of hazard on the netting in adding to also the cyberspace, in-brief user word no require to brood concerning your home computer protection in enmity to disease and hack or etc.

    ВідповістиВидалити
  4. Excellent post.I was looking for this certain information for a very long time.
    I was checking constantly this blog and I am impressed!
    ZBrush Crack provides an arsenal of tools to help with this task, ensuring that no matter what you have in mind, there is a way to get the perfect foundation and then move on to the next level. The best known of these systems is explained here.

    ВідповістиВидалити
  5. What the? I know this is a theme, but I was wondering if you know where I can find the captcha plugin for my comment form?
    I use the same blogging platform as yours and I have it
    are you struggling to find it? Thank you!
    videopad video editor crack
    microsoft project crack
    wat fix crack
    webstorm crack

    ВідповістиВидалити
  6. Hi, I'm intrigued about your site because I have a similar one.
    Is there anything you can do? If this is the case, how can it be stopped?
    Do you have any dietary supplements or other products to suggest to us? Recently, I've received so much.
    It drives me nuts, so any help is greatly appreciated.
    ukeysoft spotify music converter with crack
    sonos crack
    miracle box crack
    anytrans for ios crack

    ВідповістиВидалити
  7. On the Internet, I was happy to discover this installation.
    It was a wonderful read and I owe it to you at least once.
    It touched my interest a little and you kindly kept it.
    Become a fan of a new article on your site
    anytrans crack
    driver booster pro crack
    graphpad prism crack
    igi 2 download

    ВідповістиВидалити
  8. I like this article. I was searching over search engines and found your blog and it really helps thank you very much…
    audials one platinum the best multimedia tool designed for searching, converting, recording, and downloading tracks and movies from the Internet. audials one platinum can quickly capture audio and video streams, rip DVD content, and other multimedia codecs. audials one platinum offers different choices of importing tracks and film collections to online sharing mediums like Cloud Storage. audials one platinum

    ВідповістиВидалити
  9. I like your all post. You Have Done really good Work On This Site. Thank you For The Information You provided. It helps Me a lot. It Is Very Informative Thanks For Sharing. I have also Paid This sharing. I am ImPressed For With your Post Because This post is very beneficial for me and provides new knowledge to me. This is a cleverly
    written article. Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it.
    It Is very Wounder Full Post.
    easeus data recovery wizard crack
    easeus data recovery wizard crack
    easeus data recovery wizard crack
    easeus data recovery wizard crack
    easeus data recovery wizard crack

    ВідповістиВидалити
  10. Thanks for writing this excellent article for us.
    I have gained good stuff from this website.
    I am looking forward to your next article.
    Not only that, but I am happy to share this post with my friends. Keep it up.

    reimage pc repair crack
    reimage pc repair crack
    reimage pc repair crack
    reimage pc repair crack
    reimage pc repair crack
    reimage pc repair crack
    reimage pc repair crack
    reimage pc repair crack
    reimage pc repair crack

    ВідповістиВидалити