понеділок, 29 червня 2015 р.

Комісія з ірландських танців (An Coimisiún le Rincí Gaelacha)

Ця комісія була започаткована Гельською Лігою у 1930 році для формалізації ірландських танців (в Ірландії). Перші збори відбулись того ж року, а вже у 1931 світ побачила перша редакція правил. У 1932-33 роках Комісія створила реєстр тих осіб, що були кваліфікованими викладачами, а також тих, хто міг виконувати функції судді на змаганнях з танців. В перелік увійшли 32 вчителі та 27 суддів, усі вони були ірландцями. Вже у 1933 році у резиденції лорда-мера Дубліна (the Mansion House Dublin) відбулися перші загальноірландські змагання, ті, які ми зараз знаємо під словом «Ол-Айлендс» (All-Irelands).



Екзаменаційну систему сертифікації викладачів та суддів ввели у 1943 році. Тоді диплом викладача T.C.R.G (Teastas Coimisiún le Rincí Gaelacha) та судді A.D.C.R.G (Árd Diploma Coimisiún le Rincí Gaelacha) вручили трьом випускникам.
На кінець 60-х років Комісія переросла з національної у світову організацію. Ця поступова зміна відбулася через збільшення зв’язків з викладачами ірландських танців з-за кордону, спеціальні екзамени навіть були запроваджені для того, щоб підтримати цю ініціативу: перші з них відбулися в Англії (1969), Північній Америці (1967) та Австралії (1969).
В наш час нараховується більше 1800 викладачів, суддів та екзаменаторів, які працюють у Ірландії, Англії, Шотландії, Уельсі, Новій Зеландії, Австралії, Канаді, США, Бразилії, Мексиці, Аргентині, Південній Африці, Кенії, Нідерландах, Бельгії, Франції, Швейцарії, Німеччині, Австрії, Італії, Угорщині, Польщі, Росії, Норвегії, ОАЕ та Азії.
Сьогодні, два найбільших міжнародних змагання, Загальноірландський чемпіонат (the All-Ireland Championships, започаткований у 40-х роках XX століття) та Світовий чемпіонат  (the World Championships, вперше був проведений у 1970), сприймаються більшістю як величезні заходи, присвячені вшануванню кельтської спадщини, що поєднує різних людей з багатьох куточків нашої планети, але при цьому вони залишаються справжніми прикладами унікальності самої суті ірландських танців.
Завдяки таким популярним шоу як ‘Lord of the Dance’, ‘Feet of Flames’, ‘Celtic Tiger’ та ‘Riverdance’ зацікавленість ірландськими танцями постійно зростає, наразі більше 250 000 людей в світі регулярно відвідують тренування, як зі степових танців, що виконуються соло, так і з колективних (традиційних кейлі  чи сучасних постановок).
Вільний переклад частини тексту: http://www.marie-duffy-foundation.com/HistoryOfIrishDance.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар