понеділок, 21 березня 2016 р.

Гельська Атлетична Асоціація -- Скор

Одні зі змагальних заходів, які включають в себе виступ традиційних ірландських танцювальних колективів, щорічно проводяться під егідою Гельської Атлетичної Асоціації (The Gaelic Athletic Association / Cumann Lúthchleas Gael). Це найбільша спортивна організація Ірландії, яка була заснована у 1884 році. В першу чергу вона відома через футбольні матчі.
З 1969 року Асоціація організовує зимові збори своїх учасників, спеціально в зимову пору року, коли матчі з футболу та герлінгу не проводяться. Ці збори називаються "скор" (Scór).

Фото взяте з сайту http://ulster.gaa.ie

Під час них в членів асоціації є можливість позмагатись у фігурних танцях (Figure/Céilí Dancing), сольному співі (Solo Singing), виконанні інструментальної музики (Instrumental Music), декламуванні (Recitation/Scéalaíocht), груповому виконанні балад (Ballad Group), театралізованій постановці (Novelty Act), інтелектуальній вікторині (Question Time) та народних сетових танцях (Set Dancing). Змагання відбуваються в двох головних вікових категоріях: для молоді до 17 років -- Scór Na nÓg, та для старших учасників, від 17 років -- Scór Sinsear.

Так само, як і звична система фешів та чемпіонатів у сучасних ірландських танцях, система "скорів" вимагає перемоги спочатку на рівні графства, переможці рушають на регіональні змагання, а потім -- і на загально-ірландські.


Цікаво, що медалі переможцям фінальних змагань вручає сам президент ГАА, і вони мають в Асоціації ті самі привілеї, що й чемпіони серед футбольних та герлінгових команд. Оціночний лист для суддів можна побачити за посиланням: http://www.gaa.ie/content/files/A4%20remark%20sheets%28v5%29.pdf
Джерело: http://www.gaa.ie/about-the-gaa/cultur-agus-gaeilge/scor/

Немає коментарів:

Дописати коментар