понеділок, 27 лютого 2017 р.

Як ефективно проводити репетиції?

Репетиції для традиційного та змагального ірландського танцівника потрібні в першу чергу для вироблення моторних автоматизмів (як у фігурах сетів, так і у послідовності сольних кроків). Ми проводимо у танцювальних залах багато часу. Хтось — лише 3 години на тиждень, хтось — до 30. Цей відеоролік (англійською) розповідає нам про те, яким чином слід відпрацьовувати потрібні вам рухи, щоб репетиції були не тільки тривалими, але й ефективними.

Фізіологічний механізм, який лежить в основі вироблення моторного автоматизму, базується (якщо зовсім вже просто) на тому, що нервовий імпульс торує собі шлях певними клітинами, і через цю стимуляцію мієлін, шар кліткової ізоляції довкола нейронів, стає грубшим. Він, в свою чергу, не дає нервовому імпульсу "перестрибувати" з вже набіганої доріжки, тому, чим більше разів ви повторюєте певний рух, тим швидшим і точнішим він у вас виходитиме. Немає універсальної відповіді щодо того, скільки часу у вас піде на освоєння нового. Але якщо підійти до цього з розумом, результатом можна буде пишатись. Якими є рекомендації, що можна винести з даного відеороліку?


1. Початківцям слід фокусуватись на одному завданні одномоментно. Не намагайтесь перемикати увагу на різні речі, спробуйте створити атмосферу, що дозволить вам не відволікатись. Під час виконання рухів на тренуваннях не розмовляйте з друзями, не перевіряйте соцмережі. Спробуйте ввести для себе 10-15 хвилинні сесії "однієї справи", несуттєво, розігрів це, повторення танцювального руху чи розтяжка. В цей період робіть тільки одну справу.

 2. Починайте освоєння рухів повільно. Так повільно, як тільки можете. Звісно, швидкість — це одна з характеристик якості в ірландських танцях. Але вона втрачає сенс, коли виконавець не дотримується техніки. Це стосується і початківців, і досвідчених танцівників. Просто останнім вдасться пристосуватись до нового швидше.

 3. Фокусуйтесь на слабких місцях. Краще відпрацьовувати те, що не виходить, закачувати найкволіші м'язи чи тягнути найвпертіші зв'язки. Так, демонстрація своїх сильних сторін приносить нам задоволення, але не дає змоги виправити недоліки, що стримують наш розвиток.

 4.Плануйте свої тренування. Люди, які обрали танці, спорт чи музику своєю головною професією, проводять на репетиціях чи тренуваннях по 50-60 годин на тиждень. Тільки уявіть собі цей обсяг! Навіть якщо у вас стільки часу немає, треба враховувати втому від основної зайнятості, фізичні та емоційні витрати на репетиції, закладати час на спокійний відпочинок, їжу, сон. Наприклад, протягом року тренування у змагального ірландського танцівника не повинні бути однаковими. Все дуже залежить від того, як скоро феш/чемпіонат і чи не має в планах найближчим часом показових виступів.

 5. Для спортсменів та артистів вище середнього рівня уявне повторення нових рухів чи послідовностей — достатньо ефективний спосіб завчити матеріал чи покращити результати. Експерименти це доказують. Тому, не можете піти сьогодні на тренування? Змушені лежати/сидіти через травму. Танцюйте подумки :)

Немає коментарів:

Дописати коментар