понеділок, 27 лютого 2017 р.

Друзі кейлі-танців Ірландії

"Друзі кейлі-танців Ірландії" (Cairde Rince Céilí na hÉireann//Кардьжє Рінке Кейлі на Ейранн) - це загальнонаціональна волонтерська організація Ірландії, що займається популяризацією кейлі танців на беззмагальній основі. Вона була заснована у 1996 році. Основним напрямком діяльності CRCE є організація та проведення навчальних танцювальних класів, семінарів, кейлі вечорів та курсів підвищення кваліфікації викладачів. Всі заходи організації відбуваються в приміщеннях "вільних від алкоголю".


В 1997 році відзначали століття першої кейлі вечірки :) і саме цьому ювілееві "Друзі" можуть подякувати за своє існування. В той рік в багатьох містах та селищах пройшли різноманітні заходи, що передбачали кейлі танці, і декільком людям зовсім не хотілося, щоб цей інтерес згас. Активісти організації організували декілька семінарів, після яких учасників запросили на кейлі-вечори у Лейнстері, в Ольстері, Коннахті та Манстері. Організація захоплено шукала потенційних викладачів, проводила лекції з історії та різновидів кейлі. Коли рік столітнього ювілею минув, всі зійшлись на думці, що країні необхідна загальнонаціональна організація з популяризації незмагальних кейлі серед всіх вікових категорій. Досить швидко сформувався оргкомітет. Робота з дорослими передбачає організацію та проведення кейлі-класів.

В країні діє мережа клубів-членів, які з різною періодичністю влаштовують танцювальні вечори (Fíor-Chéilithe). Оргкомітет допомагає у створенні нових клубів, надає підтримку в організації перших курсів та першого заходу. Освітня робота полягає в проведенні екзаменів на підтвердження кваліфікації викладача кейлі. Організація запрошує не тільки "новеньких", але й тих викладачів, які вже пройшли сертифікацію в інших комісіях чи просто вчать людей в себе в місцевості.

 Однак головним чином "Друзі" зосереджують свої робочі зусилля на молоді — на дітях, що навчаються в початкових та середніх школах. Для них організація розробила восьмитижневий курс, який завершується вечором кейлі-танців для дітей (Fíor-Chéilithe na nÓg), що проводиться окремо для кожної школи. За двадцять років існування CRCE курси щороку відвідували більше 10000 дітей. Нинішня успішність "Друзів" говорить про перспективне майбутнє кейлі в Ірландії, і добровольці не збираються зупинятись на тому, що вже вдалося досягти! Офіційний сайт організації: http://www.ceilidancing.com Також, англомовним читачам пропонуємо до уваги інтерв'ю з головою "Друзів", Томом Меррі.

Немає коментарів:

Дописати коментар