понеділок, 27 лютого 2017 р.

Про додаткові фізичні тренування для танцівників

Про додаткові фізичні вправи для учнів танцювальних секцій
Дослідження Андреї Козай з Пенсильванії дозволили сформулювати декілька рекомендацій для викладачів танцювальних гуртків. "Результати цього дослідження говорять нам про те, що додаткові фізичні навантаження (тренування) за межами танцювальної секції є не тільки бажаними, але й базовими, необхідними для танцівників на вищих рівнях кваліфікованості.

Викладачам рекомендовано взяти це до уваги під час планувальної роботи. Серед рекомендації:
1. Додаткові фізичні тренування мають проходити в режимі більшої інтенсивності, ніж передбачено танцювальними рухами. Для визначення інтенсивності достатньо достовірною є шкала суб'єктивного сприйняття навантаження. Якщо під час танцювальних занять інтенсивність оцінюється учнем на 6 чи 7, додаткове тренування має проходити на рівні 8 або вище.
2. Додаткові заняття мають фокусуватись на слабких місцях учня. Якщо йому/їй важко даються повільні рухи, треба зосередитись на розвитку сили потрібних м'язів. Якщо ж рухи недостатньо потужні -- варто додати в програму вправи, які дозволять м'язам різко скорочуватись.
3. У випадку відсутності спеціального обладнання в залі, вправи з розвитку сили можуть проводитись в парах, коли учні власноруч створюють супротив для м'язів партнера під час виконання потрібних рухів.
4. Гарним доповненням програми занять є пліометричні вправи, в тому числі стрибки, під час яких викладач просить учнів зосередитись не на техніці, а на максимально можливій амплітуді. Однак варто зауважити, що ці вправи слід давати лише тренованим танцівникам. Вправи на максимальне зусилля мають вводитись в програму поступово.
5. Додаткові тренування мають відбуватись задовго до початку будь-яких змагальних чи показових періодів. Через значні навантаження ці заняття можуть викликати в танцівника відчуття сильної втоми, тіло повинно отримати достатньо часу для відпочинку та відновлення. Додаткові тренування мають припинитись щонайменше за 2 тижні до початку періоду змагань чи показових виступів.

Джерело: Supplementary Muscular Fitness Training for Dancers. Andrea Kozai, B.S., C.S.C.S., Founder, Virtuoso Fitness, Pittsburgh, Pennsylvania, USA // The IADMS Bulletin for Teachers • Volume 4, Number 1, 2012 // International Association for Dance Medicine & Science

Немає коментарів:

Дописати коментар