суботу, 18 лютого 2017 р.

ПовсТАНЦІ на перехрестях

Зізнання 91-річного чоловіка, який помер цього року, висвітлило одну з невідомих досі сторін дуже популярної архівної світлини, де зображена група людей, що танцюють на перехресті. Цю хрестоматійну фотографію було зроблено близько 1910 року у Нокмонлі, в Східному Корку. Досі її часто використовують для візуалізації тих соціальних активностей, що були популярними в сільській місцевості Ірландії на початку XX століття, але до цього часу мало що було відоме про тих, хто був об’єктом фотографування. Сама світлина була зроблена братами Горґанами, які на той час працювали у курортному Йолі. Манус О’Брайєн, син однієї з учасниць танцю на фото, впізнав на ньому вчителів ірландського танцю -- Джима О’Моллі та Річарда Парді, а також декількох своїх родичів. Він також повідомив, що світлина зображує місцевість, неподалік від містечка, де він народився, Нокмонлі, на півдороги між Йолом та Кіллахом. Цікаво, що за ці роки пейзаж залишився майже незмінним. Надана Манусом інформація дозволила поєднати особистостей зі світлини з історичними постатями, відомими своєю залученістю у події Великоднєго повстання. Двоє дівчат з фото також брали участь у першому в Ірландії матчі з камогі.



Світлина є постановочною, штучною, такою, що не зображує певний момент руху. Усі учасники стоять у фіксованих позах. За зауваженнями містера О’Моллі, фотографія не зображує реальний танок хоча б тому, що немає дерев’яної сцени, яку зазвичай збивали для подібних розваг. Більшість людей на фото, восьмеро, належать до однієї з родин у Нокмонлі -- це Фолі. Всього їх в родині було 13 дітей. Один з них, не зображений на фото, -- Річард О’Фолі був журналістом, письменником та активним членом Гельської Ліги, він також працював перекладачем для першого скликання ірландської асамблеї. Родина О’Фолі негативно ставилась до британської окупації, можливо, навіть була серед тих, кого примусово переселили у 1889 році під час “земельних війон”. Члени цієї сім’ї були залучені до Ірландського республіканського братства, до Ірландських добровольців та Ліги ірландських жінок. Родина Фолі володіла компанією з продажу друкарських машинок. Приміщення підприємства використовувалось як місце зборів організаторів Повстання. Шон, один з братів Фолі, працював на фабриці військового знаряддя у Бірмінгемі та постачав повстанцям зброю. На фото також є мати усієї родини Фолі -- Маргарет. Саме її донька, Ебіна вийшла заміж за Джона О’Брайєна, і один з їх синів, Манус, впізнав родичів на фото. Другий син в родині О’Брайєнів грав в герлінг за команду Глен Роуверз, був її капітаном, та тричі ставав чемпіоном Ірландії (1952-1954 роки). Майкл Фолі заснував манчестерську філію Гельської Ліги. Він був за мить від смерті під час Великоднєго повстання, коли на нього навів зброю британський полковник, але завдяки отцю Алоізію з ордену капуцинів, який вмовив сторони не відкривати вогонь. Брід Фолі була активною членкинею Ліги ірландських жінок, як до, так і після Повстання. Разом з сестрами Кейт та Норою і братом Майклом, вони виступали в ролі кур’єрів, що передавали важливі повідомлення, а також допомагали пораненим у тиждень, поки тривало Повстання. Пізніше, коли Брід заарештували, їй довелося 11 ночей спати на голій бетонній підлозі, і це було лише початком, бо потім протягом 6 тижнів її тримали у в’язниці Маунтджой. Саме Брід та її сестра Меггі були тими дівчатами, що змагались за перемогу у першому офіційному матчі з камогі у Навані, 17 липня 1904 року. Кейт Фолі пізніше вийшла заміж за Патріка Мерфі. Саме його руку вона тримає на фото. Їх доньки, Іта та Енн, досі мешкають у Корку. Меггі Маунтейн була сусідкою родини Фолі, яка опинилась у Нокмонлі після того, як “чорно-коричневі”, учасники мілітаризованого пробританського загону, спалили її помешкання. Вона прожила у Корку решту свого життя. Отже, доля однієї, здавалося б, простої архівної світлини в один момент стає захопливо багатошаровою, коли дізнаєшся, чим жили та дихали ті, хто мирно стоїть на ній та тримає за руки інших.

Вільний переклад статті: Christy Parker. Subjects of iconic century-old photograph had links to Easter Rising and nationalist organisations. http://www.irishexaminer.com/ireland/subjects-of-iconic-century-old-photograph-had-links-to-easter-rising-and-nationalist-organisations-433669.html

Немає коментарів:

Дописати коментар