субота, 11 липня 2015 р.

Стисла класифікація ірландських танців

За кількістю виконавців, що залучаються до танцю, вони поділяються на:

1. Степові танці (наголос на першому складі), сольні - Step dances

Ірландський степовий танец (Irish stepdance)
Шан-нос* (Sean-nós dance)

2. Групові танці, на двох, трьох, шістьох, вісьмох чи шістнадцятьох учасників - Group Dances

Кейлі* - Ceili dance
Сетові танці - Set dancing

За ритмікою використовуваної мелодії:

2/2 та 4/4

Ріл* - Reel
Хорнпайп* - Hornpipe

6/8

Джиги, такі як сінгл та дабл* - Single and Double Jigs

9/8

Джиги, такі як хоп та сліп* - Hop and Slip jigs

12/8

Слайди* - Slides

*Через те, що назви кожного з різновидів ірландського танцю є конкретними і дуже специфічними термінами, вони не мають аналогів в українській мові, та у слов'янській групі в цілому.

Тому зацікавленим особам доводиться запам'ятовувати транскрибовані та транслітеровані назви. Це так само стосується і назв рухів, з яких самі танці складаються.

Як вже попередньо згадувалося, ірландські танці можна поділити на сольні та групові, також вони діляться за тим, музика якого ритму використовується при їх виконанні (ріли, джиги, хорнпайпи, слайди).

Окрім цього танці умовно поділені на показові (performance dances) — виконувані поодинці чи в группах на змаганнях, тобто спортивні ірландські танці — і соціальні (social dances), які не передбачають конкуренції з боку інших виконавців. Ці категорії не є сталими. Звісно ж, будь-який спортсмен може виступити з сольним танцем на звичайному ярмарку, а група, що танцює фігурні танці-кейлі, змагатиметься за титул чемпіонів на світовій першості.

Соціальні танці потребують не настільки значної фізичної підготовки порівняно з показовими, переважна частина зусиль там витрачається на запам’ятовування послідовностей кроків, що дійсно нагадують традиційне ірландське мереживо.

Показові танці включають в себе сольні степові (ріли, джиги, хорнпайпи) і сетові танці. Останні виконуються не тільки під музику певного ритму, але й під цілком конкретні композиції, що мають такі самі назви, що й танці. Наприклад, сетовий танець «День Святого Патрика» (Saint Patrick’s Day). У світі спортивних ірландських танців також існує розподіл на традиційні (так звані, традсети) та сучасні (нонтрад) сетові постановки. Перші складаються з встановлених контролюючою асоціацією послідовностей кроків, вона ж визначає темп, під який танцюють сет. Другі передбачають власну хореографію з боку викладача та, часом, і самого спортсмена. Сетові танці — найбільш вражаюча частина показових виступів на чемпіонатах.

Соціальні танці включають в себе фігурні танці кейлі та групові сетові танці (не плутати з сольними). Ключовою різницею між цими двома різновидами є те, що кейлі, як правило, мають складніші схеми переміщення учасників по відношенню один до одного.

Немає коментарів:

Дописати коментар