субота, 25 липня 2015 р.

Змагання театралізованих постановок

Кожен, хто стикався з сучасними ірландськими танцями в реальному житті і з реальними знайомими, знає, що танцівникі-змагальники дуже гостро реагують на порівняння їх діяльності з такими шоу як Ріверденс. Між світом "спортивного танцю" та розважальною постановкою лежить прірва, через яку, як це не дивно, прокладено не один місточок ;)

Змагання з ірландських танців мають розроблену та структуровану низку правил, обмежень, інструкцій, які мають на меті зосередити увагу суддів на виконанні танцівниками завчених послідовностей.
Так, мова йде про передачу традицій, про технічність рухів, про суто спортивну конкуренцію, відповідно, комісії прагнуть зменшити ризик травм, дещо зрівняти можливості учасників, полегшити працю суддів.
Багато хто з спортсменів (назвемо їх саме так), з просуванням по щаблях кваліфікацій, вище й вище, беруть участь у хореографічних постановках шкіл під час звітніх концертів, тематичних заходів, свят, тощо. Ці виступи відрізняються від змагальних, адже на них не розповсюджуються правила.

Чемпіони, по досягненню найвищих сходинок п'єдесталів, розуміють, що настав час рушати далі, і достатньо часто наступною сходинкою стає кар'єра викладача школи чи професія танцівника в шоу.
В останніх можна побачити найкращих з найкращих, стати свідком реалізації усіх найяскравіших костюмних та хореографічних ідей. Отже, виходить, що кожен ірландський танцівник в шоу є свого роду чемпіоном, але не кожен чемпіон є прибічником танцювальних шоу :)
Але повернемось до світу сучасного ірландського танцю.
Існує категорія змагальних виступів, яка являє собою суміш ірландської хореографії та театральної/сценічної вистави.
В комісії CLRG вони називаються "танцювальна драма" (dance drama), в комісії WIDA — чемпіонати шоу-виступів (show championships), хоча не можна сказати, що ці дві категорії є ідентичними за реалізацією.


Для комісії CLRG найсвіжішими є правила світового чемпіонату 2015 року. В них прописано, що, окрім дотримання загальних правил змагань, учасники в категорії «танцювальної драми» мають формувати свої виступи з врахуванням наступного:
- на сцені мають перебувати від 8 до 20 осіб;
- кожна постановка має зображати певну подію в історії Ірландії або бути присвяченій традиційному сюжетові. Окремо наголошується на прийнятності сюжету для загальної аудиторії та на дотриманні меж пристойності;
- кожен учасник має перебувати на сцені під час виступу колективу, заборонено залучати одного і того ж танцівника до декількох драматичних виступів (виключенням є надзвичайні обставини, що обговорюються з організаційним комітетом окремо);
- перелік учасників подається завчасно, про будь-які зміни необхідно повідомляти комісію;
Танцювальна драма для чемпіонатів під егідою CLRG дозволяє почати виступ з короткої начитки тексту. Він має складатись з максимум 250 слів, його подають завчасно, читати текст має тільки спеціально призначена для цього людина.
Номер демонструють на площадці 8,5 х 8,5 метрів. Дозволяється використання освітлювальних спецефектів, хоча наполягається на помірності цього засобу.  Дозволяється використання декорацій, які мають бути мобільними та легкими. Заборонено додавати до номеру спецефекти у вигляді конфеті, диму чи будь-яких рідин, заборонено проектування відео чи зображень на декорації. Команді дається 5 хвилин для підготвки сцени до виступу і стільки ж часу для звільнення простору для наступних учасників.
Заборонено використання будь-яких акробатичних рухів, як от стійок на руках, виконання «колеса», кувирків, тощо.
Запис музичного супроводу для виступу передається комітетові завчасно, ритміка та мелодика музики мають бути виключно ірландськими традиційними (навіть коли з інструментів чути тільки ударні). Заборонено комбінувати живу музику та звукозапис. Під час самого танцю спів, голосовий супровід та текст заборонені. Дозволяється музичний супровід на етапі полишання сцени командою. Тривалість виступу не має перевищувати 6 хвилин. Облік тривалості ведеться електронними засобами.
Суддями оцінюється: хореографія, вибір сюжету, підбір музичного супроводу, костюми колективу та загальне враження від постановки. Нагороди отримують щонайменше колективи, що зайняли 1-3 місця, а щонайбільше – половина від учасників змагань в цій категорії.

Для комісії WIDA (станом на січень 2015) шоу-номер можуть презентувати від 10 до 20 танцівників. Тривалість виступу складає 3,5-6 хвилин. Акомпанементом танцю дозволяється обрати тільки інструментальну музику, жодних голосів чи тексту. Хореографія – виключно ірландська. Танець має заповнювати більшу частину виступу. Опис сюжету та музика мають бути поданими разом з заявкою на участь в чемпіонаті для того, щоб організаційний комітет встиг додати їх до програми. В протилежному випадку команду можуть дискваліфікувати.
З початком виступу кожен учасник має бути присутнім на сцені. Танцівникам заборонено полишати її протягом вистави. В протилежному випадку колектив не зможе зайняти три найвищі позиції в рейтингу. Дозволяється встановлювати на сцені декорації-екрани, що можуть бути використані в якості ширм для зміни костюмів під час виступу. Декорації, в свою чергу, мають бути переносними, тимчасовими та неважкими.
На групи чи окремих танцівників розповсюджуються обмеження та вимоги кожних окремих змагань (загальні правила, що стають відомими на етапі підготовки до заходу). В разі, коли команда чи окремий танцівник порушують вимоги до постановки загалом чи танцю конкретно, судді можуть оштрафувати весь колектив або навіть дискваліфікувати його. Організаційний комітет чемпіонату залишає за собою право повідомити суддів про порушення, якщо вони за якихось обставин не помітили їх.

Немає коментарів:

Дописати коментар